• Wędrówką życie jest człowieka...

    Cebulowa historia - prawda czy fałsz?


    Koleżanka podesłała mi ten tekst dużo wcześniej ale jakoś sceptycznie do niego podchodziłam...niemniej teraz postanowiłam się nim podzielić - co Wy na to? Ciekawa jestem czy przejęliście się tym tak jak ja? 


    Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli, należy ukroić trójkątny kawałek chleba i podczas krojenia włożyć go pod górną wargę.


    W 1919 r., gdy grypa zabiła 40 milionów ludzi,był lekarz, który odwiedzał wielu farmerów, pomagając im w walce z grypą.
    Większość z nich zaraziło się i umarło.Przybywając do jednego z farmerów zaskoczyło go, że ani jeden członek rodziny nie jest chory.
    Po pytaniu, w czym kryje sie tajemnica ich zdrowia, żona odpowiedziała z dumą, że umieszcza w koszyku nieobraną cebulę w każdym pokoju.Lekarz nie mógł uwierzyć temu i zapytał czy może wziąć jedną cebulę i sprawdzić ją pod mikroskopem. Po badaniach znalazł w cebuli wirus grypy.Oczywistym było, że cebula absorbowała bakterię ratując w ten sposób całą rodzinę



     P.S. wysłałem to do przyjaciółki w Oregon, która regularnie wysyła do mnie materiały na temat zdrowia.Odpowiedziała o swoim doświadczeniu:
    - Zetknęłam się z artykułem, w którym proponowano odciąć obydwie końcówki cebuli i umieścić ją w pustym słoiku, umieszczając go na noc obok chorego. Rano cebula będzie czarna od zarazków... Dokładnie tak się stało.
    - Cebula była całkowicie zmieniona, a ja zaczęłam czuć się lepiej.


    W innym artykule czytałam, że cebula i czosnek umieszczone w pokoju uratowało wielu od plagi czarnej ospy. Mają one antybakteryjne i antyseptyczne właściwości.To jest inna nota.Wiele razy mając problem z brzuchem, nie wiemy dlaczego.

    Cebula może być wykorzystywana jako materiał energetyczny. Jeden z amerykańskich producentów żywności stworzył system, który ze 150 ton cebulowych odpadów może wytworzyć prąd, który mógłby zasilić 460 domów.


    Może cebula jest skutkiem problemu. Cebula absorbuje bakterie, jest powodem tak dobrej prewencji, żeby się nie przeziębić i nie złapać grypy i to jest powodem, dla którego nie powinno się jeść cebuli, która przez jakiś czas była przekrojona.
    RESZTKI CEBULI SĄ TRUJĄCE!!!

    Miałem przywilej zwiedzać wytwórnię majonezu Mullins Food Products.Właścicielami jest 11 braci i sióstr z rodziny Mullins. Rozmawialiśmy o zatruciach pokarmu. Jeden z braci, Ed Mullins, który oprowadzał nas po firmie, Jako ekspert w dziedzinie chemii jest odpowiedzialny za większość receptur. Jego też wynalazkiem jest sos dla firmy McDonald's.
    Podczas zwiedzania ktoś zapytał jak częste jest zatrucie majonezem.


    Usłyszeliśmy, że majonez robiony komercjalnie (sklepowy) jest całkowicie bezpieczny.Nawet nie musi być w lodówce - i tak nie będzie się psuł. Wytłumaczył,że poziom pH w majonezie jest taki, że żadna bakteria nie może tam przetrwać.


    Każdy, kto zachoruje, zwala na majonez w sałatce. Gdy się ktoś zatruje, pierwsze o co pytają lekarze,to kiedy ostatni raz ofiara zatrucia jadła CEBULĘ i skąd ta cebula pochodziła (w sałatce z ziemniaków).
    Wytłumaczył, że cebula jest jak magnes dla bakterii.

    Nigdy nie powinno się trzymać pokrojonej cebuli ...rzekł Ed, nie jest nawet bezpieczna jeśli ją włożysz w zip-lock do lodówki. Jest zatruta tylko przez to, że została pokrojona lub nawet nadkrojona.Może być niebezpieczna dla każdego (uważaj na cebulę, którą dajesz na hotdoga, kupując go gdzieś na zewnątrz!)

    Ed rzekł, jeśli weźmiesz napoczętą cebulę i usmażysz ją dobrze prawdopodobnie będzie w porządku, lecz jeśli weźmiesz taką surową cebulę i położysz ją na kanapkę, lub do sałatki - prosisz sam o problem.

    W sałatce z ziemniaków/jarzynowej, tak cebula jak i wilgotne ziemniaki są atrakcyjne dla wzrostu bakterii szybciej niż jakikolwiek majonez ze sklepu,który nawet nie ulegnie rozkładowi. Pamiętaj proszę, że jest bardzo niebezpieczne używać przekrojoną cebulę i próbować użyć ją następnego dnia.


    Stanie się ona bardzo trująca nawet po jednej nocy. Zawiera trujące toksyny bakteryjne, które mogą spowodować ból brzucha lub nawet zatrucie pokarmowe.
    Cebula jest warzywem znanym ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości olejków eterycznych zapobiega powstawaniu zakrzepów we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Ma działanie bakteriobójcze. Charakteryzuje się też dużą zawartością witaminy C. Podczas krojenia cebuli uwalniany jest z niej lotny składnik, który powoduje łzawienie oczu. Cebuli przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.


    10 komentarze:

    Prześlij komentarz

     

    Gdzie mnie znaleźć?

    Na pewno tutaj, ale jeśli komuś mało, to gorąco zapraszam na Facebooka. Po pierwsze na fanpage Kobieta na swoim, powiązany ściśle z tym blogiem, ale bogatszy również w inne treści. Nie można pominąć Propter Familia , gdzie znajdziecie wszystkie informacje o bieżącej działalności organizacji. Moją bieżącą publicystykę związaną z pobytem w Norwegii znajdziecie na portalu Moja Norwegia. Odsyłam także do ikon społecznościowych na górze strony.

    Moje projekty

    Realizuję się na wielu polach, jak na nowoczesną kobietę renesansu przystało ;-) Jestem założycielką organizacji Propter Familia, która działa w norweskim Bergen. Jej głównym zadaniem jest pomoc Polakom w Norwegii oraz ich integrowanie wokół wartościowych inicjatyw. Jestem blogerką, co widać najlepiej na przykładzie tej strony. Pisuję wiersze, które póki co zyskują uznanie w internecie, ale mam nadzieję, że już wkrótce zaistnieją także poza nim. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o moich działaniach, po prostu śledźcie tego bloga :-)

    O mnie

    Nazywam się Justyna Kotowiecka. Kim jestem? Przede wszystkim żoną, matką i typową strażniczką domowego ogniska. Jednak chcę od życia więcej, dlatego angażuję się w przeróżne inicjatywy. Piszę, tworzę, a swoją twórczością dzielę się z ludźmi w internecie. Zapraszam Was do mojego świata!